Collectief Ludvik

Collectief Ludvik

Over Collectief Ludvik

Opera voor een nieuwe generatie

Collectief Ludvik maakt voorstellingen op het grensvlak van muziektheater en opera, met muziek als de motor van het verhaal. Met onderscheidende en vernieuwende voorstellingen willen ze een nieuw publiek aanspreken en moderne opera’s maken voor een brede doelgroep. 

Het collectief bestaat uit Maartje Goes, Anne Wielink en Stan Geurts. Zij studeerden allen in 2017 af aan ArtEZ Muziektheater en maakten in 2018 hun eerste productie: Vlag. In 2020 volgde hun tweede productie, het hoorspel Het hart dat zichzelf verraadde. In 2021 maakten zij, in samenwerking met het koor van de Nationale Opera, een digitale ode aan alle thuiszangers. Dit project was onderdeel van het Opera Forward Festival 2021. In de zomer van 2022 ging hun nieuwste voorstelling Sonder in première. In de herfst wordt die opgevolgd met de locatievoorstelling Requiem.

Met herkenbare en persoonlijke thema’s maakt Ludvik opera’s voor de 21e eeuw. De makers willen met een frisse en jonge blik het operagenre onderzoeken en toegankelijke, moderne opera’s maken voor een nieuw publiek. Het collectief wordt geprikkeld door het operagenre, maar wil er een moderne draai aan geven en op zoek gaan naar vernieuwing. De traditionele hiërarchie van opera-voorstellingen, waarin de muziek bovenaan staat, wordt niet gevolgd. In plaats daarvan benadert Ludvik alle disciplines op een gelijkwaardige manier.

Collectief Ludvik is sinds 2020 een stichting en is gevestigd in Arnhem.

Maker, performer en zangeres
Anne Wielink

Anne is zangeres, actrice en muziektheatermaker. Binnen het collectief is ze naast het artistieke gedeelte ook verantwoordelijk voor de communicatie en de zakelijke kant. Naast haar werk bij Ludvik speelde zij in producties zoals Het Pauperparadijs en Soldaat van Oranje – De Musical. In 2022 studeerde ze af aan de Master of Music klassieke zang aan het Fontys Conservatorium.

Maker en componist
Stan Geurts
Stan is componist en muziektheatermaker. Binnen het collectief is hij verantwoordelijk voor het schrijven van de concepten en de muziek. Naast zijn werk bij Ludvik werkt hij onder andere als assistent-regisseur bij de Nederlandse Reisopera en als freelance theatermaker.
Maker, performer, zangeres en violiste
Maartje Goes

Maartje is een violiste, zangeres, actrice en muziektheatermaker. Binnen het collectief is ze naast het artistieke deel ook verantwoordelijk voor de fondsenwerving. Naast haar werk bij Ludvik speelde Maartje in diverse theaterproducties bij onder andere Orkater en de Diamantfabriek en is ze werkzaam als redactrice bij de NTR. 

Back to top: