Collectief Ludvik

Collectief Ludvik

KEIZER

In KEIZER volgen we de leider van een land dat in een uitzichtloze oorlog verkeert. Als de Keizer besluit dat al zijn onderdanen moeten vechten tot er niemand meer over is, komt de Dood in opstand. Hij weigert nog langer zijn werk te doen, waardoor er niemand meer sterft. Wat gebeurt er als de balans tussen leven en dood verdwijnt?

 

KEIZER is een bewerking van Viktor Ullmanns kameropera ‘Der Kaiser von Atlantis’. Dit meesterwerk, met een nieuwe Nederlandse tekst door Jibbe Willems, belicht de absurditeit van macht, de strijd tussen goed en kwaad, en de menselijke veerkracht in tijden van onderdrukking. In deze productie krijgt het klassieke verhaal een eigentijdse twist, waarin de opera zijn satirische randje terugkrijgt. Met nieuwe arrangementen, nieuwe muziek en een Nederlandse vertaling maakt Ludvik een nieuwe opera over leven en dood.

Deze satirische kameropera zal in de Balkonzaal van Musis spelen, in een intieme setting waarin het publiek dicht op de huid van de performers zit.

 

Collectief Ludvik is een Arnhems muziektheater-collectief dat opera maakt voor een nieuwe generatie. Met herkenbare en persoonlijke thema’s maakt Ludvik opera’s voor de 21e eeuw. Dit is de derde samenwerking met de Arnhemse schrijver Jibbe Willems, die ook schreef voor onder andere het Nationaal Theater, Theater Oostpool en de Nederlandse Reisopera.


KEIZER is een samenwerking tussen Musis & Stadstheater Arnhem en Collectief Ludvik. Samen bewerken zij ‘Der Kaiser von Atlantis’, dat is geschreven terwijl de componist en librettist gevangen zaten in Theresienstadt. Ook Musis heeft een connectie met de Tweede Wereldoorlog. Het gebouw deed destijds dienst als ontspanningsruimte voor Duitse soldaten. KEIZER is onderdeel van de Airborne herdenking, waarin de Slag om Arnhem wordt herdacht.

Speellijst

Coming soon

Posterfoto van Keizer, een vrouw die een hand speelgoedsoldaatjes vasthoudt.

Concept

Collectief Ludvik

Compositie

Viktor Ullmann & Stan Geurts

Tekst

Jibbe Willems, naar Peter Kien

Met dank aan

Gemeente Arnhem, Accoris, Vfonds, 

Lira fonds, Cultuurfonds

Audities

Voor deze productie zijn we op zoek naar:

 

  • Klassieke tenor met sterke spelkwaliteiten
  • Klarinettist
  • Percussionist (melodisch en ritmisch)

 

Wil je meer informatie? Klik dan hier!

Back to top: