Collectief Ludvik

Collectief Ludvik is een muziektheatercollectief bestaande uit Maartje Goes, Anne Wielink, Stan Geurts en Milou Peters. Samen maken zij voorstellingen op het grensvlak van muziektheater en opera. Het uitgangspunt is altijd de muziek, die als stuwende kracht werkt en leidend is in de dramaturgie. Met onderscheidende en vernieuwende voorstellingen wil Collectief Ludvik een nieuw publiek aanspreken en moderne opera’s maken voor een breed publiek.

Collectief Ludvik onderzoekt muziektheater allereerst als vorm en laat zich daarbij inspireren door het zogeheten composed theatre, een muziektheater-vorm waarbij een voorstelling volgens een muzikaal-compositorisch principe wordt gestructureerd. Hierbij onderzoekt het collectief hoe zij  muziektheater en moderne opera’s kunnen maken waarbij muziek een zowel inhoudelijke, theatrale en dramaturgische functie kan hebben.
Aan de start van ieder concept wordt bepaald wat voor functie de nieuw gecomponeerde muziek van Stan Geurts zal hebben. Hierbij laat het collectief zich inspireren door kunstenaars zoals Wassily Kandinsky, John Cage, Mauricio Kagel en Heiner Goebbels. Zij hebben allen een belangrijke rol gespeeld in het verbreden en bevragen van de definities van muziek en theater.

Collectief Ludvik maakt moderne muziektheatervoorstellingen, waarin getornd wordt aan klassieke opera wetten, geput wordt uit traditionele bronnen, maar waarin vooral op een nieuwe manier muziektheater gemaakt wordt.

De leden van Collectief Ludvik studeerden aan ArtEZ Muziektheater en maakten in 2018 hun eerste productie: Vlag.