Collectief Ludvik

Collectief Ludvik is a musictheatre-collective consisting of Maartje Goes, Anne Wielink, Stan Geurts and Milou Peters. Zij studeerden allen in 2017 af aan ArtEZ Muziektheater en in 2018 maakten ze hun eerste productie: ‘Vlag‘.

Collectief Ludvik maakt voorstellingen op het grensvlak van muziektheater en opera. Het uitgangspunt is altijd de muziek, die als stuwende kracht werkt en leidend is in de dramaturgie. Met onderscheidende en vernieuwende voorstellingen wil Collectief Ludvik een nieuw publiek aanspreken en moderne opera’s maken voor een breed publiek.

Collectief Ludvik onderzoekt muziektheater allereerst als vorm en bekijkt hierbij hoe muziek een zowel inhoudelijke, theatrale en dramaturgische functie kan hebben. Aan de start van ieder concept wordt bepaald wat voor functie de nieuw gecomponeerde muziek van Stan Geurts zal hebben. Ook andere elementen in de voorstellingen, zoals licht, tekst en vormgeving, worden vanuit muzikaal-compositorisch oogpunt benaderd. Het muzikaal denken wordt niet alleen op muzikaal materiaal toegepast, maar ook op al het theatrale materiaal daarbuiten. Er wordt gespeeld met dynamiek, ritme en tempowisselingen en zo wordt een voorstelling als het ware één grote compositie.

Collectief Ludvik maakt nieuw gecomponeerde, moderne muziektheatervoorstellingen met eigentijdse thema’s, waarin getornd wordt aan klassieke opera wetten, geput wordt uit traditionele bronnen, maar waarin vooral op een onderzoekende manier muziektheater gemaakt wordt.

 

Collectief Ludvik wordt bestuurd door Stichting Collectief Ludvik.